Valorisierungsforum

Verwertung von Reststoffen - Tauschen Sie sich aus

Ressourcen verschwenden

Weltweit werden jährlich etwa ein Drittel der produzierten Lebensmittel verschwendet. Das sind 1,6 Mrd. Tonnen im Wert von rund 1,6 Bio. USD. In Deutschland entstehen jährlich etwa 12 Mio. Tonnen Lebensmittelabfälle. Davon stammen 3,6 Mio. Tonnen aus der Landwirtschaft und der verarbeitenden Industrie (30%). Ein Großteil dieser Reststoffe bietet jedoch ein großes Potential der Wiederverwertung.

Vom Abfallprodukt zu einem Wertstoff

Da bei der Produktion von Lebensmitteln am Anfang der Wertschöpfungskette regelmäßig an verschiedenen Verarbeitungs- und Herstellstufen Überschüsse, überproduzierte Primärprodukte und Reststoffe anfallen, entstehen Lebensmittelverluste und -verschwendung.
Deshalb hat LEROMA nicht nur eine Überschussbörse zum einfacheren Handel von Überschüssen und Restposten ins Leben gerufen, sondern stellt auch ein Forum für den besseren Austausch dar. In diesem Forum sollen nicht nur Geschäftsbeziehungen entstehen und Partner gefunden werden, sondern auch eine Motivation für eine Verwertung und Valorisierungsmöglichkeit gegeben werden.
Nahrungsmittelproduzenten, Lebensmittelgroßhändler und Rohstofflieferanten profitieren von der Nutzung des Valorisierungsforums!
Um den Lebenszyklus von Lebensmitteln zu verlängern und die Kreislaufwirtschaft anzukurbeln, kann ein Abfallprodukt mithilfe der Nutzung unserer Plattform gekauft oder verkauft werden, und somit durch die Wiederverwertung zu einem Wertstoff umgewandelt werden.

What is valorization?

Valorization means the conversion or recovery of former food or feed waste into food or feed ingredients. But also products, such as fibers and granules, which in turn can be used to create textiles or plastic substitutes. Thus, for example, packaging can be created from organic raw materials, such as potato peels.
Moreover, in modern food waste management, valorization of by-products is a way to recover their valuable components and/or develop new products with market value.

All participants from the food industry are invited to share their experiences, ask questions and give tips. Therefore, machine manufacturers who have developed innovative processing methods and can share their technology here are also welcome.

Whey is left over from cheese production, animal fat in slaughterhouses, molasses in the sugar industry and spent grains in breweries. Just about every production facility has to deal with waste products. Very few choose a sustainable path. But why choose cost-intensive disposal when you can discover a niche market or add an innovative product to your portfolio? A long-term solution entails researching uses, potential partners and building an infrastructure. Once these obstacles are overcome, nothing stands in the way of a sustainable and profitable future.

From fish scraps to plastic bags

Processing fish often leaves behind large amounts of scraps, such as fish bones and scales. This fish waste is often thrown away. In contrast, fish waste can be optimally used to produce bioplastics and, for example, compostable plastic bags.

Working together against waste

Do you want to take action against the waste of resources and reduce their environmental impact? Then you've come to the right place. Because in the valorization forum you can exchange ideas with other players who either have the same problem, offer inspiration or have a solution ready. Not only residual materials are valuable, but also every exchange!

Step 1

Register for free in LEROMA's forum.

Step 2

Write a question or answer about valorization.

Step 3

Exchange information with other users and establish new business relationships.

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Conserve resources and process supposed waste products

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